فهرست مطالب

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 7 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خیرالنسا نادری، محمد قاسمی صفحات 1-18

    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین هویت فردی و احساس امنیت دانش آموزان 15 تا 19 ساله شهرکرد پرداخته است. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر و دختر 15 تا 19 سال هستند که در سال تحصیلی 93-94 در مدارس شهرستان شهرکرد مشغول به تحصیل بودند. نمونه مورد نظر 400 نفر (180 نفر) دختر و (220 نفر) پسر بودند که به شیوه نمونه گیری خوشه ای و چند مرحله ای از بین مدارس شهرکرد انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه سنجش حالت های هویت فردی آدامز و بینون و پرسشنامه احساس امنیت محقق ساخته بود. پایایی و روایی پرسشنامه احساس امنیت در این پژوهش 79/0 و برای ابعاد امنیت فردی 81/0، امنیت تحصیلی 78/0، امنیت خانوادگی 79/0، امنیت اجتماعی 78/0 محاسبه شد. پایایی پرسشنامه آدامز پس از اجرای آزمون ها به شیوه آلفای کرونباخ ضریب پایایی محاسبه شد که نتایج به شرح زیر گزارش شده است: برای هویت سردرگم 69/0، هویت زود هنگام 89/0، هویت مهلت خواه 70/0 و هویت کسب شده 65/0. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش مقایسه میانگین ها، آزمون T مستقل، همبستگی ساده و همبستگی چندگانه استفاده شد. نتایج آزمون ضریب همبستگی ساده و چندگانه نشان داد بین دو متغیر هویت فردی و احساس امنیت رابطه معنادار وجود دارد. بین ابعاد هویت فردی به غیر از هویت مهلت خواه و احساس امنیت رابطه معنی دار وجود دارد. به عنوان یک نتیجه گیری کلی می توان گفت هویت و شکل گیری سالم آن می تواند در ایجاد احساس امنیت جوانان در سال های بعدی موثر باشد.

    کلیدواژگان: هویت، هویت فردی، احساس امنیت، هویت مهلت خواه، هویت کسب شده
  • غلامعلی شکری حیدری، عباس رئیسی سرتشنیزی * صفحات 19-42

    گرایش به شیطان پرستی و اشاعه آن، به دلیل در پی داشتن آسیب های اجتماعی و فرهنگی گوناگون، یک تهدید جدی برای جوامع بشری محسوب می گردد. تحقیقات به عمل آمده مبین این است که در اکثر کشورها، شیطان پرستان به صورت فرقه ای، سازمان یافته و یا گروهی فعالیت می کنند که این شیوه از فعالیت، زمینه را برای ارتکاب بسیاری از جرایم فراهم می نماید. این تحقیق با هدف بررسی جرم شناختی گرایش به شیطان پرستی و ارتکاب جرم در بین جوانان (دانش آموزان) در شهرستان شهرکرد در سال 1392 با حجم نمونه 100 نفری که بصورت تصادفی انتخاب شدند به روش پیمایشی و بر مبنای نظریات جرم شناختی انجام گردیده است. نتایج حاکی از آن است شیطان پرستی به خودی خود عنوان مجرمانه ندارد مگر اینکه از جهت شرعی در قالب ارتداد، مطرح شود یا از جهت قانونی همراه با رفتارهای دیگری مانند توهین به مقدسات یاتبلیغ بر ضد نظام باشد که می تواند وصف مجرمانه پیدا کند از جهت جر م شناختی یافته ها نشان می دهد که گرایش به شیطان پرستی، زمینه ساز مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی، امکان ارتکاب جرایم منافی عفت، موجب ارتکاب جرایم علیه اموال می شود.

    کلیدواژگان: شیطان پرستی، مواد مخدر، جرم شناختی، شهرکرد، جرم، انحراف
  • ندا عباسی *، ستار صادقی ده چشمه، حجت الله مرادی پردنجانی صفحات 43-60

    پژوهش حاضر به بررسی علل شیوع مصرف مشروبات الکلی در میان جوانان فرخ شهر پرداخته است. طرح پژوهش از نوع توصیفی بوده که با هدفی کاربردی و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی جوانان شهر فرخ شهر تشکیل می دهد که از میان آنها تعداد 384 جوان 20 تا 30 ساله بر اساس فرمول کوکران و با روش نمونه گیری طبقه ای و از محله های مختلف شهر فرخ شهر انتخاب شدند. برای گردآوری داده های مورد نیاز نیز از پرسشنامه ای که روایی محتوایی آن مورد تایید متخصصان قرارگرفته و به ترتیب پایایی 94/0 و 93/0 و 84/0 و 92/0 برای سوالات میزان، تمایل، علل و راه کارهای مقابله به دست آمده بود، استفاده شده است. داده های به دست آمده و گردآوری شده از طریق پرسش نامه و با استفاده از آزمون t، رگرسیون و آزمون فریدمن، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نتایج نشان داد که میزان تمایل جوانان فرخ شهر به مصرف مشروبات الکلی و شیوع مصرف آن پایین تر از میانگین متوسط است، همچنین ضعف در اعتقادات و باورهای مذهبی و محروم بودن از آموزش مهارت های زندگی سالم در مدرسه و دانشگاه در خصوص آسیب ها و عوارض ناشی از مصرف آن مهم ترین عوامل در شیوع مصرف مشروبات الکلی است. علاوه بر این نتایج نشان داد که تهیه فیلم ها و مستندات اجتماعی و یا کتاب های مناسب برای نشان دادن عوارض استفاده از مشروبات الکلی، به عنوان مهم ترین راه کار برای مقابله با شیوع مصرف مشروبات الکلی در جوانان فرخ شهر است.

    کلیدواژگان: علل، شیوع، مصرف مشروبات الکلی، جوانان، فرخ شهر
  • حسن رحیمی پردنجانی *، مصطفی رحیمی پردنجانی، مسیب رحیمی پردنجانی، سجاد رحیمی پردنجانی، عبدالله صالحی صفحات 61-84

    یکی از مسایل و مشکلاتی که سالانه خسارت فراوانی به بخشهای مختلف جامعه از جمله دانشگاه و بخش های آموزشی وارد میکند، وندالیسم است. دانشجویان به عنوان افراد علمی و تاثیرگذار در جامعه از این امر مستثنا نبوده و به علاوه برای ارتقا سطح علمی و کیفیت زندگی خود و رفاه اجتماعی نیازمند احساس امنیت اجتماعی در طول زندگی علمی خود هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط سرمایه فرهنگی و هوش اخلاقی با وندالیسم و احساس امنیت اجتماعی انجام گرفته است. تحقیق حاضر از نوع هدف، کاربردی و بر اساس جمعآوری داده جزء تحقیقات توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان گروه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد شامل 300 نفر است. ابزار اندازهگیری تحقیق، پرسشنامه استاندارد سرمایه فرهنگی، هوش اخلاقی، وندالیسم و احساس امنیت اجتماعی شامل 42 سوال است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 280 پرسشنامه توزیع و از این تعداد، 269 پرسشنامه صحیح جمع آوری گردید. ضریب پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 93/0 به دست آمد. فرضیات تحقیق با استفاده از آزمون تحلیل مسیر به وسیله مدل معادلات ساختاری (8.80Lisrel) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که بین سرمایه فرهنگی، هوش اخلاقی با کاهش وندالیسم و احساس امنیت اجتماعی رابطهی معناداری وجود دارد. تهیه و استفاده از یک برنامه هماهنگ در بخشها و نهادهای مختلف جامعه؛ توجه به سرمایه فرهنگی به عنوان صلاحیتی مشروع و همچنین توجه به ابعاد هوش اخلاقی و شاخصهای آن درجهت درمان و یا کاهش وندالیسم و افزایش احساس امنیت اجتماعی، امری ضروری است.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، هوش اخلاقی، وندالیسم، احساس امنیت اجتماعی
  • فرحناز فردوسیان *، علی اصغر مهری صفحات 85-112

    تحقیق حاضر با هدف بررسی علل و انگیزه های فرار دختران از خانه انجام شده و کوشیده است تا پدیده فرار از خانه را از جوانب مختلف مورد مطالعه قرار دهد. این پژوهش، شناسایی علل و عوامل ایجاد فرار دختران از خانه را با شش فرضیه طراحی و با استفاده از روش های کمی و کیفی و تلفیق آنها مورد بررسی قرار می دهد. به منظور انجام این پژوهش، تعداد 40 نفر از دخترانی (دختران استان چهارمحال و بختیاری) که فرار را تجربه کرده بودند به عنوان نمونه های در دسترس، مورد بررسی قرار گرفتند و با استفاده از پرسشنامه معکوس که پایایی آن با توجه به بازخورد چند نفر از متخصصان تایید شده بود و همچنین اطلاعاتی که در جریان پرونده خوانی به دست آمده بود، نهایتا با بهره برداری از نرم افزار علوم اجتماعی spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین با استفاده از مصاحبه و روش تحلیل محتوا، یافته های کیفی بدست آمد. نتایج تحقیق بیانگر این است که دختران به دلایلی همچون؛ خشونت خانگی خویشاوندان مرد، از جمله پدر و برادر، عدم موفقیت در تحصیل، ویژگیهای روانشناختی، از هم گسیختگی خانوادگی، فقر و کمبود امکانات مالی خانواده ها و استفاده از امکانات رسانهای جدید همچون ماهواره و موبایل و... از خانه گریخته اند.

    کلیدواژگان: دختران فراری، استان چهارمحال و بختیاری، پدیده فرار از خانه، عوامل موثر بر فرار
  • حسین حسنی ساطحی*، هادی حسنی، آیت بامیری صفحات 113-140

    هدف از انجام این پ‍ژوهش، بررسی تاثیر متقابل طلاق و بزهکاری زوجها در شهرستان شهرکرد که به روش، توصیفی و از نوع پیمایشی انجام گردید. در این پژوهش ابتدا بزهکاری از دیدگاه های مختلف شرح و سپس به صورت پیمایشی تبین گردید که تا چه اندازه بزهکاری زوجها بر طلاق و متقابلا طلاق بر بزهکاری زوجها در این شهرستان تاثیر داشته است و در ادامه عوامل گوناگون موثر بر طلاق با استفاده از مطالعات کتابخانه ای مانند: پایان نامه ها، کتب، مقالات، مجلات، نشریه ها و نمایه های نوشته شده در زمینه آسیب شناسی طلاق و نیز مصاحبه با 25 نفر از قضات دادگاه خانواده، استادان جامعه شناسی و حقوق، مطلقان و کارشناسان دادگستری بررسی شد و طی پرسشنامه ای 27 ماد ه ای استخراج و در اختیار افراد نمونه پژوهش که شامل 214 نفر از افراد مرتبط با موضوع (کسانی که دارای پرونده طلاق یا مرتبط با موضوع در این زمینه بودند) قرار داده شد. روایی پرسشنامه طبق نظر تعدادی از صاحبنظران تایید و با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی پرسشنامه معادل 75% محاسبه شد. یافته های پژوهش با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس و رتبه بندی فریدمن تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که تمام عوامل موثر بر طلاق از قبیل عوامل فردی و شخصیتی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی تا حد زیاد بر روی مسئله طلاق موثر است. همچنین طلاق بر بزهکاری تاثیر مستقیم و در مقابل بزهکاری زوج ها هم بر طلاق تاثیر بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: بزهکاری، طلاق، مولفه های فرهنگی، اجتماعی، زوجها
|
  • Kheironnesa Naderi *, Mohammad Ghasemi Pages 1-18

    This study is trying to examine the relationship between personal identity and sense of Security shahrekord students 15 to 19 years old. Method of research was correlational and Statistical population include all of students 15 to 19 years old educated at schools of shahr-e-kord. The sample was 400 individual (180 females and 220 males) that selected by multi-stage sampling. The information obtaining tools were the questionnaire Adams and Banion identity styles and Security feeling inventory. Reliability of questionnaire was measured 0/79 and calculated in individual Security 0/81,academic Security 0/78, family Security 0/79 and social Security 0/78.Reliability of Adams and Banion identity styles by Alpha C test report for Identity of diffusion 0/69, identity of premature 0/89, identity of moratorium 0/70, Identity of achievement 0/65.to analysis the data used comparison of means, T test, simple correlation and multiple correlation. Results of simple and multiple correlation show that there is a Significance relation between personal identity and sense of Security. All of scales of personal identity except Identity of moratorium were Significance relation with sense of Security. outcome of this research showed that identity and appropriate formation of Identity can affect Security in youth in next years. The sense of.

    Keywords: Personal identity, security feeling, Identity of moratorium
  • GholamAli Shokri Heydari, Abbas Raeisi Sarteshnizi * Pages 19-42

    Because of the different cultural and social damages, tendency toward Satanism and its propagation is considered as a big threat on the human societies. Researches show that in most countries, Satanists have factional, organized and group activities, providing the field for committing many crimes. Aiming at studying the criminology of the tendency toward Satanism and crime commitment among the youth (students) in Shahrekord province in 2013, this study randomly chose a sample comprising of 100 persons and was done as measure mental and based on the criminology theories. This study was performed with 6 hypothesis which all have been affirmed (p<0.5). Finding show that Satanism results on drug consumption, drinking, possibility of committing assault crimes and those against the property of the people. There is a relationship between the respondent’s gender and the tendency toward Satanism, also there is a relationship among the social-economical station, the age of the person and the tendency toward Satanism.

    Keywords: Satanism, drug, criminology, Shahrekord, Crimes
  • Neda Abasi *, SatarSadeghiDeh Cheshmeh, Hojat Allah Moradi Pordanjani Pages 43-60

    he present study has examined the reasons of prevalence of alcohol consumption among youth in Farokhshahr. The research design was descriptive which was done with practical purposes and surveying method. The statistical population includes all youth in Farokhshahr city and among them the 384 youth between 20 to 30 years old were selected based on Cocra formula and by step-wise sampling from different districts in Farokhshahr city. In order to collecting data the questionnaire which its reliability of content was confirmed by specialists was used and in sequence the Reliability of 94%, 93%, 84%, 92% were obtained for questions of level, tendency, reasons and strategies to confront. The data which was Collected by questionnaire ,t-test ,Regression and Freidman test was analyzed and the result showed that level of tendency of youth in Farokhshahr to alcohol consumption and prevalence of consumption is lower than average. Also results showed that weakness in beliefs and religious attitudes and deprivation of healthy life skills training at school and university regarding consequences of alcohol consumption are most important factors for prevalence of alcohol consumption. In addition results showed that preparation of films and social documentaries or suitable books to show consequences of alcohol consumption are as an important strategy to confront the prevalence of alcohol consumption among youth in Farokhshahr

    Keywords: causes, Prevalence, Alcohol consumption, Youth, Farokhshahr
  • Pages 61-84

    One of the issues and problems which annual causes lots of damages for different parts of societies, including universities and educational institutions, is vandalism. Students as academics and influential within society are not to be excepted, but also in order to promote their scientific levels and their life quality and social welfare requires a sense of social security during their scientific life. The present study has been done with the aim of investigating the relationships between cultural capitals, moral intelligence, vandalism and sense of social security. This study purposes is of applicable kind and based on collecting data is considered to be descriptive and correlational studies. The statistical population includes all 300 students of the Management faculty, Azad Islamic University of Shahrekord. The research measurement tools including the standard questionnaire of cultural capitals, moral intelligence, Vandalism and sense of social security, which containing 42 questions in sum. By the use of simple random sampling method, 280 questionnaires were distributed and among these, 269 valid questionnaires were collected. The perpetuity coefficient of questionnaire was determined to be 0.93 according to Cronbach's Alpha. The hypotheses of this study were analyzed by the course analysis test, using the structural equations model (Lisrel 8.80). Results show that there is a meaningful relationship between cultural capital, moral intelligence with reduction of vandalism, and sense of social security. Thus, it's essential to (1) design and use a harmonic plan in different parts and institutions of society; (2) pay attention to the cultural capital as a legitimate competence; (3) and also paying attention to moral intelligence dimensions and its indexes which can be used to cure or reduce vandalism, leading to increase in sense of social security.

    Keywords: Cultural Capital, moral intelligence, vandalism, Sense of Social Security
  • Farahnaze Ferdosian *, AliAsghar Mehri Pages 85-112

    The present research aimed at investigating the causes,motivation for girls run away from home,has tried to examine the phenomenon of running away from home,from various aspects.This study designing six hypotheses to identifies causes,factors of girls run away from home,examined by using of quantitative,qualitative methods,combination of them.In order to carry out this research,the number of 40 people from the girls (Chaharmahal va Bakhtiari girls) who had experienced the runaway were examined as the available samples,And with the use of a reverse questionnaire that its validity with respect to the feedback of the specialists was approved as well as the information obtained during the case study. Finally were analyzed with the operation of the social sciences,SPSS software. Also by using interviews,content analysis,the qualitative findings were obtained.The results of the research indicates that girls,for reasons such as domestic violence of male relatives,including his father,brother,the lack of success in schooling,psychological characteristics,family disintegration,poverty,lack of family financial resources,the use of new media such as satellite,mobile have fled from the house.

    Keywords: The runaways’ girls, Chaharmahal, Bakhtiari Province, The phenomenon of running away from home, the factors influencing the escape
  • Pages 113-140

    The aim of this study is to examine the interplay impact of divorce and couples delinquency in SHahrekord. The method of research is descriptive. In this study first criminal was explained from different views and then made it clear that how much couples delinquency affect divorce and how much divorce affect couples delinquency. And then effective factors on divorce mentioned by using of library studying such as: thesis, books, magazines, books and articles written sites in the field of divorce pathology and as well as interviews with 25people from the family court judges, sociology and laws scholars , divorce and Justice experts and questionnaire with 27 articles extracted and were available to the sample of the study, which included 214people associated with the issue (of those who have or divorce cases related to the topic in this field ). According to the opinion of some commentator the validity of the questionnaire with the use of Cronbach alpha reliability were verified and the stability of the questionnaire is 75% . Findings of this study were analized by using of analyzing variance tests and the ranking of Feridman and analysis. The results showed that all factors affecting the divorce, such as the individual factors and character , economic , cultural and social so much on the issue of divorce. Also divorce has a direct impact on Crime.

    Keywords: criminal activities, divorce, cultural, social components, the couple